Μεταχειρισμένη D90 ή καινούργια D3200;

Έκανα έρευνα αγοράς για dSLR στα 300€ (μόνο για σώμα, χωρίς φακό) και να τα αποτελέσματά μου.

Για να μην σας κουράσω πρώτα τα συμπεράσματα και μετά η ανάλυση.

D3200 379€Για τον καθημερινό, περιστασιακό χρήστη που δεν γνωρίζει από φωτογραφία καλύτερα να πάρει την D3200. Θα έχει και καλύτερο video. (εναλλακτικά θα μπορούσε να πάρει και μία mirrorless - αλλά δεν δοκίμασα)

Ο χρήστης όμως που θέλει να μάθει περισσότερα, τον ενδιαφέρει η απόδοση και όχι η άνεση, ή ξέρει τα βασικά από φωτογραφία και θέλει να έχει έλεγχο όπως ισορροπία λευκού και έχει σκοπό να συνεχίσει το sport επενδύοντας σε φακούς ή να πάει αργότερα σε full frame, καλύτερα να πάρει την D90. (για την ιστορία, αυτή πήρα)

Αναλυτικά

Σήμερα (Ιούνιος 2015) μπορεί κάποιος με περίπου 400€ να αγοράσει μία D90 με έναν prime φακό 50mm AFD 1,8f ή να πάρει την D3200 με διπλάσια mpixels (24) αλλά με zoom φακό 15-55mm 3,5/5,6f. Υπάρχουν πολλές διαφορές τεχνικές αλλά και λειτουργικές.

Διαφορές στους αισθητήρες

H D90 έχει καλύτερο εύρος σε όλα τα iso, εκτός από το 100 Συμβουλεύτηκα το dxomark για να δω την ποιότητα των αισθητήρων. Προσοχή, ακόμη και σήμερα (2015) κάποιοι νομίζουν πως τα περισσότερα mpixels δίνουν καλύτερη εικόνα. Αυτό είναι πέρα-(μα)-για-πέρα λάθος - εκτός και αν θες να εκτυπώνεις αφίσες μεγαλύτερες από 40 inches (!!) ή να βλέπεις ακόμη και τις τρίχες στο πρόσωπο των.. γυναικών. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως το δυναμικό εύρος, ο έλεγχος των παραμέτρων με ειδικά χειριστήρια στην μηχανή (π.χ. White Balance, ISO), η αξιοπιστία, η μελλοντική αναβάθμιση / αξιοποίηση, η φωτογράφηση χωρίς flash σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (θέμα φακού) που είναι σημαντικότεροι.

Έτσι στο FroKnowsPhoto θα δείτε πως με μηχανή 5mpixels βγάζουν καταπληκτικές φωτογραφίες. Προσωπικά θεωρώ πως 6mpixels είναι υπεραρκετά, αφού σε μία 40άρα τηλεόραση δεν βλέπεις ψεγάδι. Οπότε καλύτερα να κυνηγήσει κάποιος μία fullframe παρά κουτσουρεμένους (cropped) αισθητήρες. Εδώ η D90 και η D3200 είναι cropped, όχι full frame. Είναι ακόμη ακριβές και σαν μεταχειρισμένες οι full frame.

Η D3200 έχει ελάχιστα καλύτερο δυναμικό εύρος μόνο στην πρώτη βαθμίδα ISO αλλά στην πράξη είδα πως σπάνια φωτογραφίζω σε χαμηλό ISO - αν και είναι το ιδανικό. Σε χαμηλό ISO φωτογραφίζουμε σε εξωτερικούς χώρους χωρίς σκιά και σε ηλιοφάνεια. Στην παραλία για παράδειγμα :-) Σε όλα τα υπόλοιπα iso που στην πράξη χρησιμοποιούνται και συχνότερα η D90 είναι 1EV καλύτερη.

Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και στις υπόλοιπες ιδιότητες. Στην ευαισθησία του χρώματος.
Καλύτερη ευαισθησία της D90 στα χρώματα
Στον θόρυβο (ας τα πούμε παράσιτα για ευκολία) βλέπουμε πως υπάρχει ισοπαλία εκτός απο το ISO 100 ώπου είναι καλύτερη η D3200. Όπως προανέφερα, σπάνια χρησιμοποιώ ISO 100 εκτός και αν είμαι στην παραλία ή έχω στατικό θέμα. Ίδιος θόρυβος εκτός από ISO 100 ώπου είναι καλύτερη η D3200

Διαφορές στους φακούς

Ένας αισθητήρας είναι άχρηστος χωρίς τον φακό. Διαπίστωσα πως το σημαντικότερο στοιχείο στην κάμερα είναι ο φακός και όχι ο αισθητήρας. Γι' αυτό και πολλοί αναφέρουν να επενδύεις σε φακούς και όχι σε αισθητήρα. Οι αισθητήρες βελτιώνονται και αλλάζεις κάμερα, οι φακοί όμως μένουν αρκετά στάσιμοι. Πολλοί χρησιμοποιούν φακούς AI-S από την δεκαετία του 70 (σωστά διαβάσατε). Άρα πρέπει να προμηθευτείς μία μηχανή που έχει πρόσβαση σε φθηνούς φακούς. Μία τέτοια μηχανή είναι η D90. Η D3200 δέχεται μόνο φακούς της σειράς G και όχι της σειράς AF, AF-D που είναι φθηνότεροι εκτός και αν κάνετε manual focus (δεν το προτείνω για αρχάριους).

Διαφορές zoom kit φακό με prime φακό.

Περισσότεροι (και φθηνότεροι) φακοί για την D90

Επειδή ακριβώς η D90 μπορεί να δουλέψει με φθηνούς / παλιούς φακούς, πήρα έναν φακό AFD 50mm 1,8f και διαπίστωσα πως είναι καλύτερος από έναν zoom kit φακό. Οι φακοί zoom όπως αυτός που δίνουν με την D3200 έχει υποδυέστερη ποιότητα ενός prime φακού χωρίς zoom. Βέβαια κερδίζεις τον ευρυγώνιο φακό. Τί χάνεις με την D3200; Οι φακοί που θα πάρεις είναι σχεδόν άχρηστοι αν πας μετά σε full frame εκτός και αν πάρεις ακριβούς φακούς που δεν έχουν στο όνομά τους τα γράμματα DX.

Καθαρότητα (αλλιώς: ξυράφι ή sharpness)

Ας δούμε την διαφορά στην ποιότητά τους από το dxomark.
Ο σταθερός φακός καλύτερος από τον kit.
Η D90 με τον prime έχει καθαρότερη εικόνα, αλλά η αλήθεια είναι - όπως πάντα - σχετική. Σε ίδιο διάφραγμα ο zoom φακός μπορεί να είναι θολότερος, αλλά ίσως βγάλει καθαρότερη φωτογραφία, ή το ίδιο καθαρή, επειδή έχει αντικραδασμικό (δηλαδή βγαίνει λιγότερο «κουνημένη» η φωτογραφία). Από την άλλη ο prime φακός επιτρέπει περισσότερο φως να φτάσει στον αισθητήρα, οπότε μπορείς να ανεβάσεις ταχύτητα (γίνεται αυτόματα) και θα βγάλει καθαρότερη φωτογραφία.

200€ ο 50mm 1.8GΤα πράγματα αλλάζουν όμως αν δώσεις αρκετά χρήματα για την D3200. Αν πάρεις prime φακό με 200€ (αντί για με 100€ για την D90), τότε καλύτερα να έχεις την D3200. Βέβαια τότε έχεις δώσει 600€ αντί για 400€, αλλά έχεις καλύτερη εικόνα, σου έχει μείνει ο ευρυγώνιος φακός - εκτός και αν αργότερα αναβαθμιστείς σε full frame και έχεις video 1080p με focus (η D90 έχει video 720p με χειροκίνητο focus).
Εδώ βλέπουμε πως η D3200 με τον νεώτερο (και διπλάσια τιμή) φακό 50mm 1.8G τα πάει καλύτερα. Καλύτερα D3200 με τον 1.8G

Εύλογες ερωτήσεις

Θέλω να την ψάξω και άλλο την δουλειά, τί να κάνω;
Διάβασε στο dpreview, kenrockwell, στο photozone.de. Για φακούς zoom (Nikon) βρήκα εδώ εναν ωραίο πίνακα. Γενικότερα οι ακριβοί φακοί με χαμηλό διάφραγμα (κάτω από 2.8 - είναι οι κορυφαίοι)

Γιατί όχι Compact;
Δεν απαντώ. (είναι χάλια - συγκριτικά, εκτός και αν μιλάμε για Sigma, ή τα ακριβότερα μοντέλλα από fujifilm, sony κ.ο.κ.)

Γιατί όχι Mirroless;
Φαίνονται καλή περίπτωση, δεν δοκίμασα κάποια. Είναι το ενδοιάμεσο compact και dSLR. Βασικά *είναι* dSLR χωρίς διόπτρα.

Γιατί όχι Canon;
Μου έχουν πει πως οι Nikon είναι ανθεκτικότερες. Προφανώς για οικιακή χρήση και οι Canon μιά χαρά είναι.

Αν διαθέτω παραπάνω χρήματα;
Πάρε την D7100, ή την D5200, ή πήγαινε σε full frame D700 ή D600.

Αν διαθέτω ακόμη λιγότερα χρήματα;
Δεν δοκίμασα, αλλά ίσως σε καλύψει η D80 ή D40 (μεταχειρισμένες). Δεν παίρνουν τους φακούς AFD αλλά μόνο AFS ή G, οπότε προσοχή με τους φακούς!

Αντί επιλόγου

Στο τέλος του μυαλού σας να έχετε πως αν θέλετε πραγματικά καλή φωτογραφική μηχανή, θα πρέπει να πάτε σε Full Frame που είναι το αντίστοιχο των μηχανών με 35mm film. Γι' αυτό και προτείνω να αγοράζετε φακούς full frame (δηλαδή μην αγοράζετε DX φακούς). Και οι τελειομανείς θα διαπιστώσουν πως ακόμη το film (οι αναλογικές μηχανές) είναι καλύτερο των ψηφιακών μηχανών, αλλά κοστίζει παραπάνω το film και δεν είναι τόσο πρακτικές.

Μετά από έναν χρόνο με την D90

Τελικά αποδείχτηκε καλή η απόφασή μου να πάρω την D90 βάζοντας στόχο τους φακούς. Φωτογραφίζω με τον prime 50mm όχι με διάφραγμα 5.6f, αλλά με 3.2f ή ακόμη χαμηλότερα με 2.2f με προτίμηση το 3.2f επειδή μου θυμίζει την οπτική γωνία από το ανθρώπινο μάτι. Ο φακός 50mm μου άρεσε, αλλά ακόμη περισσότερο ο 75-150mm. Συνήθως φωτογραφίζω πορτραίτα. Τοπίο έως τώρα δεν φωτογράφισα που να μου αρέσει. Νομίζω χρειάζεται φακός 24mm ή η τεχνική του stitching αν έχει φακό μεγαλύτερο. Δεν θα μπορούσα να φωτογραφίσω με 3.2f με zoom kit φακό. Ένας καλός φακός zoom 2.8f κοστίζει περίπου 1500€ (adorama. Επίσης στην D90 μπόρεσα να βάλω φακό του 1983 (σωστά διαβάσατε) με 60€. 75-150mm 3.5f σταθερό και πολύ όμορφο bokeh. Είναι ο αγαπημένος μου φακός αν και δύσχρηστος (λειτουργεί μόνο σε manual). Αν σας φαίνονται λίγα τα 12mpixels της κοιτάξτε τί κάνει ένας επαγγελματίας με 5mpixels (FroKnowsPhoto).

Εντυπωσιακό πως ακόμη και με dSLR μου είναι δύσκολο να φωτογραφίσω νύχτα, ή το βραδάκι. Τότε θα πρέπει να πας σε full frame για μειωμένο θόρυβο. Σε σπίτι με φωτισμό με τον 50άρι φακό, βγάζω καλές φωτογραφίες.

Τυχαία εικόνα

mykoniatika_sand.jpg

You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 100.24.122.117

Made in Linux :)

Hits: 7160

Page generated in 0.004 seconds