Προγράμματα που προτείνω για το iOS (iPhone, iPod, iPad)

Για δωρεάν επικοινωνία υπάρχουν πολλά προγράμματα όπως Skype. Google Hangout αλλά και το facetime που ήδη υπάρχει στο iOS. Τέλος υπάρχουν τα γνωστά Facebook, twitter.

Μερικά ακόμη γνωστά είναι το Soundhound: βρήσκει ποιό τραγούδι ακούς. Απαιτεί διαδίκτυο ή μπορεί να αποθηκεύσει τον ήχο και να ψάξει αργότερα. (Ίσως να μην χρειάζεται με το iOS-8 αφού η Apple θα ενσωματώσει το Shazam), Foursquare: σχολιάζεις / διαβάζεις κριτικές για μαγαζιά.

mp3

Αν και δεν ακούω mp3, (προτιμώ το spotify, ή το TuneIn Radio), χρησιμοποιώ περιστασιακά το mp3 downloader. Συνδέω την iOS συσκευή στο ubuntu (ή με το ifuse) και αντιγράφω τα mp3. Είναι βολικό, διατηρεί και τους φακέλλους. Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερο πρόγραμμα, δεν το πολυέψαξα.

Video

YouTube,

Για video προτείνω το VLC (η Apple το αφαίρεσε από το appstore (αλλά ξαναμπήκε χωρίς υποστήριξη ac3). Αν θέλετε μπορείτε να το εγκαταστήσετε και μόνοι σας αν ξαναβγεί από το appstore. Ψάξτε το τελευταίο ipa αρχείο). Παίζει όλα τα media αρχεία, όπως ogg (ήχου) ή και διαδικτυακά stream. Διαθέτει και ftp server για να μοιράζετε τα αρχεία - αν δεν έχετε μαζί σας το καλώδιο φόρτισης / usb. Το καλύτερο; Μέσω DLNA (βάλατε το mediatomb ή το minidlna στο linuxάκι σας;) αν θες κατεβάζεις την ταινία / mp3 στην συσκευή. Και αφήστε τους άλλους να μπλέκονται με usb :p Ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν ξέρω αν φταίει το VLC ή το mediatomb, δεν κατεβάζει τους υπότιτλους, ούτε τους παίζει δικτυακά. Βαρέθηκα να δοκιμάσω με καλώδιο.

Παραγωγικότητα

Google Quick Office. Δυστυχώς το καταργούν με αντικαταστάτες τα Google Sheet, Google Docs, Drive.

Άλλα ενδιαφέροντα

Flipboard, για ανάγνωση ειδήσεων. Google Earth (σε iPad-2 κολλάει στο street view, ίσως φταίει η μνήμη που τελειώνει), YouTube, Gmail (υποστηρίζει πολλούς χρήστες). Αν έχετε Cosmote το βρήκα χρήσιμο.

VoIP

Επειδή προτιμώ τα ελεύθερα πρωτόκολλα, χρησιμοποιώ το SIP πρωτόκολλο αντί των κλειστών (όπως Skype, Viber, κ.ο.κ.). Δυστυχώς δεν βρήκα κάποιο δωρεάν αξιόλογο πρόγραμμα για SIP VoIP στο iOS που να δουλεύει στο background αλλά μόνο αγοραστό. Για εξερχόμενες κλήσεις καλά είναι τα (δωρεάν) is-phone lite και Linphone. Έχουν παράξενα προβλήματα και τα δύο. Ένα παράδειγμα είναι πως το Linphone χάνεις τις ρυθμίσεις του (πολύ εκνευριστικό). Νομίζω το διόρθωσαν οπότε δοκιμάστε πρώτα το Linphone. Δοκίμασα το Bria (με πληρωμή) και δουλεύει σωστά (και στο background - για εισερχόμενες κλήσεις).

Αυτό το χρησιμοποιώ για SMS. Λειτουργεί και για VoIP, αλλά όπως έγραψα, προτιμώ τα ανοιχτά πρωτόκολλα :-)

Ανάγνωση / e-books

Zinio: Αγορά περιοδικών. Κυρίως αγγλόφωνα. Θα βρείτε και το Linux Format :) Για ανάγνωση pdf, επειδή θυμάται το zoom σε αλλαγή σελίδας μου αρέσει το Adobe Reader. Καλή εφαρμογή μόνο για retina (έχει απαίσιο antialiasing) είναι η CosmoteBooks. Στην πράξη είναι re-branding (φασονατζίδικη δουλειά :p) του MyeBooks R, ίσως προτιμάτε την πηγή. Δεν το πήρα είδηση και ξεκίνησα με το CosmoteBooks.

Browsing

Βρήσκω χρήσιμο να βάζω δεύτερο browser ώστε κάθε χρήστης να έχει τον δικό του browser. Ο ένας μπορεί να δουλεύει με τον προεγκατεστημένο safari και ο άλλος με τον Chrome της Google. Αν για κάποιο λόγο χρειάζεται να δείτε ιστοσελίδα με flash περιεχόμενο υπάρχει ο Puffin (δοκιμαστική έκδοση), (αγορά). Αν θέλετε να γλυτώσετε mobile data άριστος browser είναι ο Opera Mini, που συμπιέζει τις ιστοσελίδες. Απενεργοποιήστε τις εικόνες για μεγαλύτερο όφελος.

Συμπιεσμένα αρχεία

winzip.

Hacker stuff

Zatelnet (ssh) (νομίζω αφαιρέθηκε από το store, τώρα χρησιμοποιώ το vssh lite), αν κάποιος φίλος σας έχασε την iOS συσκευή του, βοηθήστε τον να την βρει με το Find My Phone. OpenVPN: δεν χρειάζονται συστάσεις :-)

WebDAV Navigator, TeamViewer, για απομακρυσμένο έλεγχο υπολογιστή. Υπάρχει και το VNC Viewer.

Πλοήγηση (navigation)

Δεν έχω δοκιμάσει κάτι, αλλά μου είπαν πως το Google Maps, είναι πολύ καλό. Απαιτεί όμως mobile data. Αν δεν έχετε mobile data θυμηθείτε να κατεβάσετε τους χάρτες από wifi πριν ξεκινήσετε. Τους κρατάει για 30 ημέρες. Μπορείτε να δοκιμάστε και το NavFree που δεν χρειάζεται διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί τους openstreetmaps, που έχουν συχνά ελλείψεις, αλλά αν θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε να γίνουν καλύτεροι. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δωρεάν, οι χάρτες κοστίζουν. Ίσως είναι καλό και το Pocket Earth, αν σας αρέσει για off-line το αγοράζετε από εδώ. Για χάρτη, αντί για πλοηγό, ειδικά σε tablet μου άρεσε το Galileo.

Geotagging

myTracks, καταγραφή της πορείας σας και export σε gpx, kml, kmz. Αποστολή με e-mail. Πόσο απλούστερο; :-) (προσοχή, μπαταριοφάγος!). Ίσως σας βοηθήσει και για να βελτιώσετε το openstreetmaps. Ο καλύτερος χαρτογράφος που βρήκα για το iOS, είναι το GoMap!. Το αδικεί η εμφάνισή του, είναι καταπληκτικός POI tagger για το Openstreetmap. Καλύτερος σε εμφάνιση, αλλά παρατημένο και κολλάει είναι το Pushpin OSM.

Αγορές

eBay, Amazon.

e-banking

winbank, Εθνική. Ψάξτε και για τις άλλες τράπεζες στο appstore, όλα εγώ; :-)

Για μουσικούς

Αυτό νομίζω είναι καλό για όλους (π.χ. τα drums). Το GarageBand, αν και δεν το περίμενα, μπορείς να κάνεις καλές δουλειές! Μπορείτε να ακούσετε τί έγραψα παρακάτω ©, Φεβρουάριος 2014. Το ενδιαφέρον με τα κομμάτια που γράφετε ή ηχογραφείτε με το GarageBand είναι πως μπορείτε να τα κάνετε export σε ήχο κλήσης. Περισσότερα εδώ.

Σοβαρά προγράμματα για γνώστες

Τώρα μερικές σοβαρές εφαρμογές. Υπάρχουν πολύ περισσότερες! (στο τέλος γράφω και για παιχνίδια)

Εκπαίδευση

Παρακολουθήστε δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα: Coursera, iTuneU. Καταπληκτικό duolingo.

Μουσική για μουσικούς

animoog, synthesizer από την θρυλική moog και φίλτρο! Η KORG έχει κυκλοφορήσει αρκετά. BeatBox iElectribe, θρυλικά sythesizers iPolysix, iMS-20 για τους σκληροπυρηνικούς των καλωδίων (patchcords).

Χρειάζεται να μάθετε αρκετά πραγματάκια για το λειτουργήσετε / ρυθμίσετε αλλά είναι οι δυνατότητες είναι απίστευτες Control. Υπάρχουν και ποιό εύχρηστα αλλά τα πληρώνετε: Lemur, TouchOSC.

Παιχνίδια

Από παιχνίδια γίνεται πανικός, θα γράψω ελάχιστα.

Μάλλον καλύτερα σε tablet

Osmos: ιδιαίτερο παιχνίδι, με καταπληκτική μουσική και ατμόσφαιρα. Χαλαρωτικό. World of Goo: ακόμη ένα παράξενο παιχνίδι πάλι με ωραία μουσική, καρτουνίστικο. Από τα λίγα παιχνίδια που απόλαυσα (το είχα παίξει σε υπολογιστή). Cut The Rope.

Κλασικό στρατηγικής: COMMAND & CONQUER™ RED ALERT™. Χαζοπαίχνιδο στρατηγικής, αλλά κόλλησα Time Builders: Pyramid Rising HD.

Αυτό άρεσε σε μωράκι 6-9 μηνών: Baby-Silencer. Προτείνω να ενεργοποιήσετε την «πρόσβαση με καθοδήγηση» από τις ρυθμίσεις. Ειδάλλως ίσως βοηθήσει να ακυρώσετε τις χειρονομίες και να προσέχετε μην πατήσει το home button.

Αυτό άρεσε σε αγοράκι Γ' Δημοτικού: Where is my Water και αυτό σε κοριτσάκι: Toca House.

Μάλλον θα σας αρέσει και σε κινητό και σε tablet

Real Racing 3, φυσικά υπάρχουν και τα παλαιότερα Real Racing 1 και Real Racing 2. Multiplayer μόνο το RealRacing 3. Υπάρχουν και χαζοραλάκια που κολλάς όπως το Hill Climb Racing.

Sky Gamblers: Rise of Glory lite, δωρεάν δοκιμαστική έκδοση. Κλασικές αερομαχίες (αγορά).

Μία περίοδο κόλλησα με δαύτο Drop7, (αγορά).

Αυτό άρεσε πολύ σε ένα κοριτσάκι της Γ' Δημοτικού. Tiny Wings.

18 Απρ, 2015: Το VLC ξαναμπήκε, duolingo
19 Φεβ, 2016: vshh lite + webdav

Τυχαία εικόνα

squish.png

You are here with: CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 54.145.113.2

Made in Linux :)

Hits: 2684

Page generated in 0.005 seconds