Οικολογική και οικονομική οδήγηση
Δυστυχώς διαβάζω άκυρες συμβουλές για οικονομική οδήγηση ακόμη και από ιστοχώρους που ασχολούνται με αυτοκίνητα. Προφανώς απότομο γκάζι, φρένο είναι προβλήματα, αλλά όχι το φόρτωμα, όσο η ταχύτητα. Ακόμη χειρότερα ακούω από οδηγούς μύθους πως αν πας αργά καις περισσότερη βενζίνη. Μέχρι που άκουσα πως χαλάει και ο κινητήρας ή «μπουκώνει». Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.
Παραδείγματα που δεν σχολιάζουν το σημαντικότερο παράγοντα: την ταχύτητα GoCar.gr. Στο autotriti, διαβάζουμε και προτάσεις που ίσχυαν πριν 40 χρόνια, όπως να οδηγούμε στην «ροπή» του κινητήρα και πως το aircondition ξοδεύει 20% περισσότερο (έχω κάνει 4.5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρο με Air Condition). Η ΕΚΟ λέει να οδηγούμε στο ανώτατο όριο της ταχύτητας. Εντελώς λάθος συμβουλή.
Η οικονομικότερη ταχύτητα εξαρτάται μόνο από ένα πράγμα: από το κιβώτιο ταχυτήτων σας. Θα πρέπει να οδηγάτε στην μεγαλύτερη ταχύτητα και με στροφές του κινητήρα που να μπορεί να ανταποκριθεί. Για βενζινοκίνητο 1.700 με 2.000 στροφές το πολύ μέχρι 2.500 στροφές. Στο δικό μου αυτοκίνητο με 1.700 στροφές πηγαινω με 65km/h και έχω κατανάλωση 4.5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Τα diesel μπορούν σε χαμηλότερες στροφές. Δεν έχω εμπειρία από diesel.
Για αυτό και μια επιτροπή στον Καναδά προτείνει οδήγηση από 50km/h (αν η πέμπτη σου, ή η έκτη σου, είναι κοντή) μέχρι 80km/h.

Natural Resources Canada puts the “sweet spot” for most cars, trucks, and SUVs, between 30 mph (50 km/h) and 50 mph (80 km/h).
Επιβεβαιώνω. Με 50 δεν μπορώ να πάω επειδή έχω μακρυά 5η, αλλά πάω με 65 και 1700 στροφές. Προφανώς σε ανηφόρα πρέπει να ανεβάσουμε στροφές. Καλύτερα με 2.000 ή 2.500 στροφές με τέρμα γκάζι και με 5η παρά με χαμηλότερες στροφές και άλλη ταχύτητα. Μετρημένο με OBD.
Πάλι δεν το πιστεύετε; Ας δούμε και μία πραγματική δοκιμή στο YouTube. Με δίλιτρο Nissan η οικονομικότερη οδήγηση είναι 55km/h. Αυτόματο κιβώτιο περίπου 2.000 στροφές.
Νεκρά ή με κινητήρα στην κατηφόρα;
Διαβάζουμε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νεκρά στις κατηφορές. (TODO: θα το μετρήσω με OBD, λογικά είναι καλό να μπαίνει η νεκρά σε ελαφρές κατηφόρες (που δεν χρειάζεται φρένο), ή σε κατηφόρες που μετά ακολουθεί ευθεία, ώστε να μην κόψει την φόρα ο κινητήρας. Ο μόνος σοβαρός αντίλογος να μην βάλεις νεκρά είναι μην κλείσει η μηχανή και πανικοβληθείς.) Εννοείται βάζουμε ταχύτητα σε μεγάλες κατηφόρες διότι πράγματι η κατανάλωση μηδενίζεται σε όλα τα αυτοκίνητα ψεκασμού και βοηθάμε τα φρένα να μην υπερθερμανθούν και να μην φθείρονται.
Διαβάζουμε στο Ποντίκι: «Στα αυτοκίνητα ειδικά της τελευταίας 20ετίας που έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα ψεκασμού, αυτή η παλιομοδίτικη συνήθεια δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο να «εξασκείται». Απεναντίας ανεβάζει την κατανάλωση καυσίμου. Μόνο με σχέση στο κιβώτιο θα δείτε χαμηλότερη κατανάλωση και στον στιγμιαίο μετρητή, κινούμενοι σε μια κατηφορική διαδρομή.»
»Παράλληλα, κινούμενοι με νεκρά σε μια κατηφόρα, σημαίνει και συχνότερη χρήση των φρένων για να διατηρήσουμε σταθερή ταχύτητα. Με αυτό τον τρόπο «ζορίζουμε» το σύστημα πέδησης προκαλώντας άσκοπη αύξηση στη θερμοκρασία των υλικών τριβής αλλά και την πρόωρη φθορά τους, που επιταχύνει και την αντικατάσταση τους.»
Πραγματική οικονομία
Η πραγματικότητα είναι σκληρότερη. Αν θες πραγματική οικονομία είναι αδύνατη με τα αυτοκίνητα που έχουμε, επειδή: 1. δεν είναι αεροδυναμικά, 2. Σπάνια έχουν μακρύ κιβώτιο, 3. Δεν είναι αεροδυναμικά. Ναι, έγραψα το ίδιο δύο φορές, μήπως και το καταλάβετε.
Το 25% της κατανάλωσης είναι από το κιβώτιο το οποίο μάλιστα αφαιρεί ποσοστό και όχι συγκεκριμμένα άλογα από τον κινητήρα. Έτσι αν έχετε αυτοκίνητο με 100 άλογα, τα 10 αχρηστεύονται από το κιβώτιο. Αν έχετε αυτοκίνητο με 1.000 άλογα στην πραγματικότητα έχετε 900 άλογα στον τροχό. Ακόμη χειρότερα, εκτός από τις τριβές υπάρχουν και οι σχέσεις του κιβωτίου. Έτσι το κιβώτιο ευθύνεται για το 25% της κατανάλωσης του αυτοκινήτου. Για αυτό τα καινούργια υβριδικά (από το 2022 και έπειτα) ΔΕΝ έχουν κιβώτιο. Κιβώτιο δεν έχουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα 2/3 της κατανάλωσης είναι από την ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Έτσι βλέπουμε πως ένα αυτοκίνητο που απλά έχει καλύτερη αεροδυναμική, έχει την μισή κατανάλωση στην ίδια ταχύτητα. Δεν το πιστεύετε; Να δύο παραδείγματα. aerocivic: 2.5lt/100 με 105km/h! Καλύτερα από μοτοσυκλέτα. Η κανονική κατανάλωση είναι στα 6-7lt/100Km. Μια άλλη περίτπωση. Honda Insight (το πρώτο το ΗΔΗ αεροδυναμικό). Πάλι με προσθήκη 18% βελτίωση. 2lt/100 στα 80km/h. Αν και υβριδικό, έχει την ίδια απόδοση με το aerocivic. Γιατί; Μα γιατί το σημαντικότερο τελικά είναι η αεροδυναμική!
Αν και επιβεβαιώθηκε μόνο από τους mythbusters, ένα αυτοκίνητο με εγκοπές, έχει μειωμένη κατανάλωση. Εδώ η σύντομη έκδοση.
Αν θέλετε το απόλυτο οικονομικό αυτοκίνητο, ετοιμαστείτε για προσγείωση στην πραγματικότητα αλλα για ενεργειακή κατανάλωση λιγότερη από το περπάτημα! Είναι διθέσιο, φτιαγμένο απόλυτα αεροδυναμικά και έχει ελληνικό όνομα, από Αμερικανική εταιρεία. aptera. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Χρειάζεται την μισή ενέργεια από ένα Tesla.
Ιστορικό Αλλαγών
Πρώτη δημοσίευση: 27 Απριλίου 2022
Αεροδυναμική και κιβώτιο. Ιούλιος 2022
Τυχαία εικόνα
colage_2.jpg
You are here with: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Your IP: 3.239.129.52
Made in Linux :)
Hits: 282
Hello robot CCBot!
Φόρτος CPU: 0.09 | 0.07 | 0.02